Havenplannen en lichters in Antwerpse Gemeenteraad

Op 30 juni 2013

Tijdens de gemeenteraadszitting van maandag 24 juni kreeg Danielle Meirsman (N-VA) antwoord op haar vragen in verband met de afbakening van de haven en de wachtkaai voor lichters te Berendrecht.

Op vraag van enkele bezorgde inwoners informeerde Danielle bij havenschepen Van Peel naar de interpretatie van de Gewestelijke Ruimtelijke Uitvoeringsplannen (GRUP), méér bepaald de zone tussen het Reigersbos en de Noordlandbrug. Die zone omvat ondermeer de Zoutendijk, een grote groene buffer tussen haven en bewoners.
In zijn antwoord stelde de havenschepen dat “deze zone een buffer is, waar enkel handelingen kunnen uitgevoerd worden die betrekking hebben op het tot stand brengen en onderhouden van deze buffer. Hierop werden uitzonderingen toegestaan tot de toegankelijkheid van het gebied en de verplaatsing van leidingen in het gebied. Er wordt op geen enkele manier voorzien in de mogelijkheid om industriële, economische of logistieke activiteiten te ontwikkelen. “

Sinds enkele maanden gebeurt het ook regelmatig dat binnenschepen gebruik maken van de aanlegplaatsen van de stedelijke schooltjalken aan de kade van de Zoutendijk.

“Ondanks het feit dat op deze aanlegplaats een duidelijk meerverbod is, melden inwoners dat vaak binnenschepen voor kortere of lange tijd afmeren. Het gaat dan zowel om containervervoer als binnenvaart-tankers, en dit op minder dan 100 meter van de Dorspbeekstraat en Sint Jan Baptiststraat. Bovendien vormen aangemeerde binnenschepen, recht tegenover de Berendrechtsluis, een potentieel nautisch gevaar: bij het verlaten van de sluis bestaat immers de kans dat een supergroot containerschip in aanvaring komt met de gemeerde binnenvaart, met mogelijke catastrofes tot gevolg,” aldus Danielle.

Dat deze aanlegplaatsen zich vlakbij de Berendrechtse dorpskom bevinden, vormt een extra gevaar.

“Op desbetreffende aanlegplaats is effectief een meerverbod van kracht, met uitzondering voor de aanlegplaats voor de schooltjalken,” bevestigt de havenschepen. “Navraag bij de havenkapiteinsdienst leerde dat binnenschippers af en toe dit meerverbod negeren. De havenkapiteinsdienst treedt wel degelijk bij elke vaststelling op en heeft hiervoor al pv’s uitgeschreven voor hardleerse binnenschippers.”

Schepen Van Peel voegde eraan toe dat aan de dokmeesters van het Havenbedrijf Antwerpen gevraagd werd de frequente controles te blijven uitvoeren, zodat de naleving van het meerverbod kan afgedwongen worden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is