Zondag 19 april vindt de derde Tulpenpluk plaats

Op 16 april 2015

Op 19 april om 10 uur opent de tulpenweide in Berendrecht voor de derde editie van de Tulpenpluk. Daar wachten 160 000 tulpen om geplukt te worden. Dit jaar staan de verschillende kleuren van de tulpen en de betekenis daarvan centraal. Een geschonken tulpenboeketje krijgt op die manier een diepere boodschap.

De derde Tulpenpluk zegt het met kleur

Maar liefst 160 000 tulpen staan in Berendrecht klaar voor de derde Tulpenpluk. Bezoekers kunnen op 19 april tussen 10 en 18 uur gratis een boeketje van tien tulpen plukken en dat aan iemand schenken. Daarbij kunnen ze een boodschap meegeven – elke kleur vertelt immers iets anders. Zo staat oranje voor enthousiasme en blauw voor zekerheid. Opdat de ontvanger de boodschap zeker begrijpt, zijn er boeketlabels.

Van bloemschikken tot muzikale ganzenfanfare en kinderdorp: animatie voor iedereen

Er is heel wat animatie voorzien. Op de picknickweide en in de lentebar met overdekt terras kunnen bezoekers genieten van een vakantiesfeer met hangmatten en ligstoelen. De hele dag door is er livemuziek op de weide: accordeons, fanfares, blues, rumba... Zelfs een ganzenfanfare brengt een leuke muziekact.

​Verder is er de knutselhoek waar liefhebbers de zelfgeplukte tulpen kunnen verwerken in een creatief bloemstuk. Voor wie liever iets actief doet, zijn er de petanquebaan en Kubb-weide. Een uurtje wandelen door het natuurgebied ‘Opstalvallei’ met een gids van Natuurpunt kan ook. Wie de kunstenaar in zich naar boven wil halen, kan dan weer terecht in het schilderatelier. De kleurenpracht van de tulpenweide vormt de ideale inspiratie.

Voor de kleinsten is er een kinderdorp met klauterhuisjes, een strokasteel, schommelbootjes en een grote zandbak. Ook kinderen kunnen bovendien in de knutselhoek een bloemstukje maken met vers geplukte tulpen.

Twee tulpentreintjes en huifkarren rijden de hele dag door Berendrecht. U kan het Reigersbos verkennen of een toertje maken door het dorp van Berendrecht. De treintjes en huifkarren dienen ook als pendeldienst voor de bezoekers die met de boot, de bus of auto komen.

Tulpenpluk praktisch

  • derde editie Tulpenpluk
  • zondag 19 april van 10 tot 18 uur
  • Antwerpsebaan, Berendrecht
  • www.tulpenpluk.be
  • gratis
  • Klik hier voor informatie om vlot op de tulpenpluk te geraken.

De tulp in Antwerpen

De eerste tulpenbollen arriveerden via de Antwerpse haven in West-Europa. Dit was 40 jaar vóór de eerste tulp ontscheept werd in Amsterdam. De stad Antwerpen, en vooral het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo, speelde een voortrekkersrol in de verspreiding van de tulp. Tot midden vorige eeuw was de tulpenkweek in de voormalige polderdorpen een bedrijfstak. Bij de oogst kwamen gastarbeiders uit de ruime omgeving helpen en nadien vierden ze het oogstfeest tijdens een speciale kermis.

In 2012, naar aanleiding van de 450-jarige herdenking van de eerste tulpen in Antwerpen, namen het district, de stad Antwerpen en het Gemeentelijk Havenbedrijf zich voor om dit erfgoedgebeuren in ere te herstellen: de Tulpenpluk werd een feit. In 2013 volgde een tweede editie.

Verantwoordelijken: burgemeester Bart De Wever – Carl Geeraerts, voorzitter districtscollege 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is