Steiger in Lillo klaargestoomd voor Waterbus

Op 24 mei 2019

Goed nieuws voor gebruikers van de Waterbus. Er wordt vanuit Vlaanderen 6 miljoen euro vrijgemaakt, onder meer om de steiger in Lillo te vernieuwen. De investering past in het zogeheten ‘Masterplan Lillo’. “De huidige steiger was aan vernieuwing toe”, zegt havenschepen Annick De Ridder (N-VA).

Het miljoenenbedrag werd toegekend door Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA). Er wordt geput uit het Financieringsfonds Eenmalige Uitgaven. Daarmee zal in de eerste plaats een aantal kleine aanpassingen gebeuren aan de steiger, zodat de Waterbus ten noorden van Antwerpen-Centrum ook daar veilig halt zal kunnen houden. Zo wordt er rubber aan de zijkant aangebracht, zodat veren bij het aanmeren niet worden beschadigd. De aanpassingen zouden nog dit jaar moeten gebeuren. 

Sloop oude haven

Daarnaast wordt het dorp klaargemaakt voor een stijging van de zeespiegel, in het kader van het Sigmaplan. De oude haven ligt daarvoor te laag. In de tweede fase worden daarom dijkwerken uitgevoerd, het plein en de helling naar de dijk aangelegd en de nieuwe haven gebouwd. 

“Hier is momenteel een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor in opmaak. Verder wordt de waterkering nabij Lillo in het kader van het masterplan aangepast, waarbij er ook een nieuwe steiger wordt uitgebouwd ter vervanging van het oude exemplaar”, klinkt het nog. De werken zouden in 2020 starten en twee tot drie jaar duren.

Een goede zaak, vindt ook districtsburgemeester van Berendrecht-Zandvliet-Lillo Carl Geeraerts (N-VA). “Lillo is een unieke plek en met dit masterplan wordt het fort uit de 16de eeuw hersteld en krijgt het een moderne invulling die het tot een trekpleister moet maken, met respect voor het verleden”, besluit hij.

Carl Geeraerts

Districtsburgemeester 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is