Lentepoets wordt herfstpoets in het district.

Op 29 april 2021

Ook dit jaar vindt in het district Berendrecht Zandvliet Lillo geen “Lentepoets” plaats, traditioneel eind april, begin mei. Aanleiding voor raadslid Marc Maes om te informeren naar de intenties van het district met deze activiteit.

“Ruim 20 jaar geleden werd voor het eerst de “Lentepoets” georganiseerd in ons district – een initiatief dat destijds werd opgestart met een dubbel doel: de woonomgeving opruimen en poetsen en, even belangrijk, het sociale weefsel in de straten versterken. Zo werd “samen poetsen” het bindmiddel om de inwoners op straatniveau met mekaar in contact te brengen en elkaar beter leren kennen. Vaak was dat de aanzet voor een “Burendag” of een gezellig straatfeest,” aldus Marc Maes.

In het district kwamen zo jaarlijks tussen de 100 en 250 inwoners op een vaste datum buiten om, na de donkere winterperiode, voor hun deur de straat proper te maken. Deelnemers kregen een bloembak en achteraf werd er samen gebruncht.

Wegens de corona-pandemie werd de Lentepoets van 2020 geannuleerd.

“Ondertussen is het duidelijk dat het poetsen van de eigen stoep volledig corona-proof kan gebeuren. In districten zoals Antwerpen, Borgerhout en Ekeren heeft het plaatselijk bestuur aantrekkelijke formules bedacht om de Lentepoets dit jaar terug op de rails te zetten en te ondersteunen. In deze dagen is menselijk contact cruciaal voor het welbevinden van de mensen,” legt Marc Maes uit. “In ons district is er van enig initiatief weinig te merken. Daarom had ik van u vernomen of er nog concreet iets gepland worden voor deze lente? Dat kan op een ‘light’-manier door één bepaalde datum voorop te stellen waarop de inwoners hun stoep en straat reinigen. En wat zijn uw intenties met de Lentepoets voor de volgende jaren?”

“Dit jaar werd de Lentepoets geannuleerd omdat we die op een volwaardige manier wilden laten doorgaan,” antwoordde districtsschepen Rudi Sempels. “We vernamen erg laat dat er in andere districten afgeslankte edities plaatsvinden. Dat is nu voor ons te laat. Maar de budgetten staan in de begroting, dus stel ik voor dat we in het najaar, in plaats van een Lentepoets, een Herfstpoets gaan doen.”

Wat betreft de toekomst van de Lentepoets, verzekerde schepen Sempels dat die de volgende jaren in de normale hoedanigheid kunnen doorgaan.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is