Monnikenhofstraat in Berendrecht wordt eerste Schoolstraat

Op 17 november 2014

De eerste Schoolstraat van de stad Antwerpen bevindt zich in Berendrecht, meer bepaald in het gedeelte van de Monnikenhofstraat waar basisscholen De Beren en De Brenne gelegen zijn. De Schoolstraat biedt meer verkeersveiligheid voor de kinderen aan de schoolpoorten en minder overlast voor de buurt.

 

Leerlingen van De Brenne (5de en 6de leerjaar) en De Beren (5de leerjaar) versierden vandaag voor de start van hun schooldag de straat met vlaggetjes en deelden flyers uit over de Schoolstraat. De leerlingen van de Brenne hadden ook een attentie voor de klaar-overs die al langer meewerken aan het project. Zo werd de eerste Schoolstraat meteen feestelijk ingehuldigd in Berendrecht.

 

Een Schoolstraat voor meer verkeersveiligheid en minder verkeerschaos

De stad Antwerpen wil schoolomgevingen ook tijdens piekmomenten veiliger maken en werkt daarom het project ‘Schoolstraat’ uit.

 

In een Schoolstraat wordt de straat een half uur afgesloten aan het begin en het einde van de schooldag. Een gemachtigd opzichter plaatst een hek aan de uiteinden van de straat. Auto’s kunnen er dan even niet in, fietsers en voetgangers wel. De al aanwezige wagens mogen de straat uitrijden.

 

Voor de kinderen is het heel wat veiliger aan de schoolpoort, conflictsituaties door dubbel en foutief geparkeerde wagens worden vermeden en de schoolomgeving kan opnieuw een plaats zijn voor spontane persoonlijke contacten tussen ouders en schoolpersoneel.

 

Mogelijk motiveert dit de ouders ook om voor een ander vervoersmiddel dan de auto te kiezen (benenwagen, fiets, bus,…) om hun kroost naar school te brengen en op te pikken.

 

Engagement belangrijkste sleutel tot succes

Een Schoolstraat komt er op vraag van een school, wijk of district. De stad bekijkt dan eerst of het op die locatie kan en opportuun is om een Schoolstraat in te richten en als dat zo is, ondersteunt ze de invoering ervan. De stad onderzocht dus eerst de verkeerssituatie in de omgeving van de scholen De Beren en De Brenne.

 

Om het project te dragen, is er ook een goede samenwerking tussen stad/district, politie, school, (groot)ouders en buurtbewoners nodig. De belangrijkste schakel in het proces zijn de scholen.

 

De Brenne en De Beren zijn het engagement aangegaan om gemachtigde opzichters te voorzien die de nadarhekken en borden plaatsen en die aanwijzingen geven aan weggebruikers. Daarnaast sensibiliseren beide scholen de leerlingen en hun ouders om zich duurzamer te verplaatsen. Maar ook ouders en grootouders hebben zich geëngageerd om dit project te doen slagen, bijvoorbeeld door zich in te zetten als klaar-over.

 

De stad Antwerpen en het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo willen op deze manier samen met De Brenne en De Beren, de ouders en de buurtbewoners een veilige schoolomgeving creëren voor de kinderen.

 

Proefperiode van zes maanden

Het project wordt na zes maanden geëvalueerd, onder meer aan de hand van enquêtes die peilen naar het verplaatsingsgedrag van kinderen, (groot)ouders, leerkrachten en buurtbewoners vóór en na de invoering van de Schoolstraat en de ervaringen die ze opdeden tijdens de proefperiode. Als het project gunstig wordt geëvalueerd, wordt de Schoolstraat gewaarborgd met een aanvullend verkeersreglement.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is