Nieuwe communicatie bij calamiteiten

Op 20 januari 2014

Vandaag wordt in de raadscommissie van Burgemeester Bart de Wever het nieuwe nood- en interventieplan van de Stad Antwerpen besproken.
In het kader van deze commissiezitting stelt Danielle Meirsman, gemeenteraadslid (N-VA), voor dat onderzocht wordt in hoeverre Antwerpen als pilootproject kan fungeren voor een nieuwe communicatiemethode, “Cell Broadcast”.

“In het verleden vonden in Antwerpen incidenten plaats waarbij efficiënte communicatie naar de omwonenden en rechtstreeks betrokkenen van cruciaal belang was: denken we maar aan de chemische treinlading in Mariaburg, het “broomincident” aan de Luithagen en, zeer recent nog, de grondverschuiving op de Scheldelaan met ontploffingsgevaar. Maar ook een uitslaande brand in een drukbewoonde straat kan een ramp tot gevolg hebben,” aldus Danielle Meirsman. “Sedert de jaren negentig is er ook de afspraak dat de chemische bedrijven in de haven elke eerste donderdag van de maand hun waarschuwingssystemen testen – naast sirenes zijn er ook gesproken boodschappen om de omwonenden te informeren.”

Einde 2012 werd bij onze Noorderburen het Cell Broadcast systeem ingevoerd: een techniek om tekstberichten te versturen naar mobiele telefoons, uitgezonden via de zendmasten voor mobiele telefonie.
Cell Broadcast is een variant van sms-berichten, die bekend staat als SMS-CB – het grote verschil met normale sms-berichten is dat de SMS-CB niet gericht is op een bepaalde gebruiker of telefoon, maar op alle telefoons binnen het bereik van een bepaalde groep van zendmasten. Dat heeft het voordeel dat meteen alle betrokkenen in de buurt van een calamiteit of incident rechtstreeks bereikt kunnen worden. “Dat betekent dat het systeem afhankelijk van het risico bijvoorbeeld specifiek enkel de inwoners in Berendrecht kan verwittigen, zonder dat anderen nodeloos gealarmeerd worden,” aldus Danielle. Bovendien hebben SMS-CB berichten geen last van een overbelast netwerk (wat bij incidenten vaak het geval is), omdat de informatie via een apart kanaal verstuurd wordt.

“De laatste cijfers van het Belgisch Instituut voor de Postdiensten en Telecommunicatie spreken van een penetratiegraad van 114% op het vlak van mobiele telefonie in ons land,” gaat Danielle verder. “Dat betekent dat de GSM als communicatiemiddel zeker ingeburgerd is.” De meeste toestellen zijn inmiddels ook in staat om SMS-CB berichten te ontvangen. Op het vlak van de privacywetgeving biedt het SMS-CB systeem bovendien het voordeel van de anonimiteit: het systeem kan niet zien wie de tekstberichten ontvangt.

“Antwerpen zou in de introductie van cell-broadcast een pioniersrol kunnen spelen – in samenwerking met de bevoegde overheid kan voor de stad en de districten een pilootproject worden opgestart, dat later voor de provincie, regio in schaal vergroot kan worden.
Met de haven en Seveso-bedrijven, de snelwegen die een internationaal kruispunt zijn, én de dichte bewoning is Antwerpen de ideale start voor een nieuw alarmsysteem. Hét grote voordeel van SMS-CB is dat met een melding niet alleen duidelijk wordt dat er iets aan de hand is, maar dat met een kort tekstbericht ook gemeld kan worden wàt er aan de hand is en wat de ontvanger moet doen,” besluit Danielle. “Ideaal wordt SMS-CB simultaan ingezet met aanvullende waarschuwingsmiddelen zoals de alarmsirene, tekstberichten op lokale TV-omroep en waarschuwingen via de radio.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is