Gesloten Lillobrug brengt geluidsschermen terug op de agenda

Op 10 december 2019, over deze onderwerpen: 10. Milieu en energie

Tijdens de gemeenteraadscommissie voor de Haven bracht raadslid Danielle Meirsman (N-VA) de buitendienststelling van de Lillobrug ter sprake. In een vraag aan havenschepen Annick De Ridder vroeg ze aandacht voor de gevolgen voor de inwoners van Berendrecht en Zandvliet.
“We vernamen dat de Lillobrug, eerder dan gepland, al van november buiten dienst is voor alle verkeer, wegens onderhoudswerken. Voor het goederentreinverkeer is dat een belangrijke verbinding naar de haven,” aldus Danielle Meirsman. “Het treinverkeer wordt omgeleid via de spoorlijn langs de A12(Havenweg) die op bepaalde plaatsen vlak naast de bewoning komt. Aangezien er geen elektrische bovenleiding is op dat traject worden lawaaierige en vervuilende diesellocomotieven ingezet. En dat naast de Havenweg die op zichzelf, door de verbinding met de A4 naar Rotterdam, aanzienlijke overlast veroorzaakt. Misschien moet het debat over de noodzaak van geluidswerende ingrepen langs de A12 ter hoogte van Berendrecht en Zandvliet heropend worden?”
Havenschepen De Ridder bevestigde dat het aanvankelijk de bedoeling was om de Lillobrug in 2021 voor de duur van twee jaar buiten dienst te stellen voor renovatie. “Onderzoek deze zomer leerde dat bepaalde onderdelen van de brug veel sneller verouderden, waardoor de brug dringend aan revisie en renovatie toe is,” aldus de schepen. “Voor de alternatieve route langs de zeesluizen, BASF en de A12 zetten we in op ‘bundeling’, maar dat neemt niet af dat we per dag op een dozijn extra goederentreinen moeten rekenen.” Het positieve nieuws is, aldus schepen Annick De Ridder, dat aan de A12 het geluidsactieplan van de Stad Antwerpen, wel degelijk in de aanleg van geluidsschermen voorziet ter hoogte van het traject.

"Op basis van geluidsmetingen die in 2017 plaatsvonden langs de A12 ter hoogte van Berendrecht en Zandvliet, zal de stad een aanvraag indienen bij het AWV voor de plaatsing van geluidsafscherming. Die aanleg zal gebeuren samen met de realisatie van het natuurcompensatiegebied Opstalvallei,” legde de Havenschepen uit. “En ik heb me laten melden dat de geluidsschermen wel degelijk ook voorzien
zijn ter hoogte van de bebouwing – het Agentschap Wegen en Verkeer is daarmee bezig. De stad Antwerpen is en blijft dus vragende partij voor deze geluidsafscherming zoals voorzien in het plan. Ook het havenbedrijf wenst deze vraag te ondersteunen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is